Dagmarkors

Her finder du de klassiske Dagmarkors til gode priser.
En gave til både barnedåb og konfirmation. Er du i tvivl om, hvad du skal give den lille nyfødte pige, så er Dagmarkorset altid en god idé.

Dagmarkorsets historie

Dagmarkorset hører til Danmarks historie, men du spørger sikkert dig selv, hvorfor lige et Dagmarkors og hvorfor hedder det sådan? Kunne det ikke lige så godt have heddet noget helt andet som Ane, Marie eller Gitte? Nu skal du høre:

Det første D
agmarkors blev fundet i 1683 ved Dronning Dagmars grav i Sankt Bendts Kirke i Ringsted. Om det kors nu vitterligt tilhørte Dronning Dagmar kan ikke siges med sikkerhed, men i folkemunde fik det sit navn. Det var et forholdsvis stort kors, pyntet med det smukkeste emaljearbejde, og det fik straks en plads i de kongelige gemakker. I 1863 lod Frederik den 7. fremstille en kopi af det originale kors, som prinsesse Alexandra bar under sin vielse den 10. marts samme år, hvor hun, efter en længere udvælgelse blandt giftefærdige prinsesser, blev viet til Edward, Prinsen af Wales.

Det originale Dagmarkors har et billedet af Kristus på korset, hvor der øverst står “Jesus Kristus” med græske bogstaver. På bagsiden ser vi Jomfru Maria på højre side af Kristus, og Johannes Døberen på venstre side, og over og under Kristus ser vi to helgener – øverst Basilios og nederst Johannes med tilnavnet Gyldenmund på grund af hans veltalenhed.

I dag bliver Dagmarkorset fremstillet i sølv, forgyldt sølv og guld og i mange forskellige udgaver og størrelser. Det mest efterspurgte Dagmarkors hos os er dette Dagmarkors i guld med fadervor på bagsiden, herefter kommer Dagmarkorset med den blanke bagside, da man her kan få graveret barnets navn og eventuelt dåbsdagen. 

Og nu da vi er ved historien om den fromme Dronning Dagmar, den unge kongebrud, der giftede sig med Valdemar Sejr i Lübeck og som døde ganske ung i 1212, bare 26 år gammel. Kommer du til Ribe en dag, så står hendes statue på Riberhus Slotsbanke.