Ja, skal der så det?
Vi har mange kunder, som kommer ind i butikken, der spørger, om deres perlehalskæde trænger til en ny snor, og i de fleste tilfælde er svaret et stort rungende JA.
Som fingeregel kan man sige, at når du har båret din perlekæde i ca et års tid, så trænger den til en ny snor.
Perlesnoren bliver mør, når man bruger den, og det gør den blandt andet med fugten i luften, men også når du sveder. Derudover bliver selve snoren også beskidt ved brug, og det ses rigtig tydeligt, når det drejer sig om perlekæder med knuder mellem perlerne.
Disse knuder kan til tider være så beskidte, at ja, bare at det ikke er særlig lækkert.
Nu har jeg været her i en lille menneskealder, og om man skal have med eller uden knuder på sin perlekæde, har flyttet sig lidt gennem tiden, ikke meget, men en lille smule.
I "gamle" dage bandt vi næsten altid knuder på perler, hvor det var saltvandsperler / kulturperler, hvor ferskvandsperlerne fik en ny snor, som passede til perlernes farve.
I dag er det en smule mere flydende, hvad man ønsker, og om man tør lege lidt med farven på snoren mellem sine perler - Lige der er Lene så ikke enig, hun siger: At det bliver noget hø.... og deraf kan du sikkert udlede, at det ikke er noget, som vi har gjort særlig ofte.
Hvor om alting er, så er det cirka det samme stadigvæk, dog sælger vi lidt flere kulturperler, hvor der ikke er knuder mellem perlerne.
På billedet herover ser du en perlekæde med en helt almindelig perlelås og dupper i sølv, og hvor der er knuder mellem perlen.
Der findes rigtig mange forskellige typer af dupper, og dem du ser på billedet her, er de mest almindelige og brugte. På disse dupper passer næsten alle låse, og der kan isættes alt fra en karabinlås, en lille fjederlås, en magnetlås over i de lidt større låse, hvor de lukkes med en sneppe.
Så er findes der selvfølgelig dupper til nærmest hvert smykkemærke, som har sig selv kær, og her får du en lille liste, bare lige for at forvirre dig lidt ekstra.
Der findes flere forskellige typer af perlesnore, både i forskellige tykkelser og i rigtig mange forskellige farver, så du får den perlesnor, som lige passer til dine perler.
Den perlesnor vi har valgt at bruge, er en perlesnor, som er fremstillet 100% af silke.
Hvis du kaster et blik på billedet herover, så kan du sikker få en fornemmelse af, at der er alle farver og alle tykkelser af snore. Den vi dog næsten altid bruger er nr. 4 i den hvide farve.
Når man skal binde knuder mellem perlerne på en halskæde, så er det en ret god ide at sørge for, at perlerne er ordentlig rene. Da skidtet ellers vil smitte af på snoren, når man trækker den gennem alle perlerne, og med en beskidt perlesnor kan det let blive til noget nas, og man skal begynde forfra.
Herefter slås der en knude ad gangen mellem hver perle, som strammes godt til, så perlerne sidder helt tæt op af knuden.
Jeg har set perlekæder trukket af nogle, hvor de var benhårde til det, og perlekæden nærmest var lidt stiv i det efterfølgende, da de var trukket så stramt. Her skal man blot bære perlerne lidt, og de giver sig igen, og lægger sig smukt om halsen.
Når man får trukket en perlekæde om, så skal man være opmærksom på, at den bliver en anelse kortere, da den gamle perlesnor ofte har givet sig. Det gør sig selvfølgelig mest gældende på perlekæder, som er trukket med knuder.