Tilbage 22-5-2024 nyhed

Dagmarkors - Læs om Dagmarkorsets historie, som har eksisteret i snart 1000 år

Dagmarkors - Læs om Dagmarkorsets historie, som har eksisteret i snart 1000 år

Dronning Dagmar = Dagmarkors

Det første Dagmarkors blev fundet i 1683 ved Dronning Dagmars grav i Sankt Bendts Kirke i Ringsted.

Om Koret nu vitterligt tilhørte Dronning Dagmar kan ikke siges med sikkerhed, men i folkemunde fik det sit navn efter hende, da man antog, at hun havde båret det.

Det var et forholdsvis stort kors pyntet med det smukkeste og meget farverigt emaljearbejde med ægte emalje, som man gjorde det dengang, hvor der virkelig blev kræset om detaljen. 

Original Dagmarkors

Dronning Dagmar var en rigtig prinsesse

Dronning Dagmar var prinsesse af Bøhmen i Tyskland, og blev gift med den danske kong Valdemar Sejr tilbage i 1205.

Hendes rigtige navn var Margreta, men hun bar også tilnavnet / kælenavnet Dragimir, som betyder den: Den lyse og venlige kvinde, heraf opstod navnet  Dagmar, som også blev hendes danske navn.

Dagmar betyder rent faktisk Dagmø, som igen står for den lyse og venlige kvinde.

Hun var meget vellidt af den danske befolkning og blev også kaldt for folkets dronning, da hun både var smuk, god og mild, hvilket har gjort hende til en af Danmarks mest kendte og elskede dronninger.

Så pyt med, at korset måske ikke havde tilhørt hende, det er da en god historie, om ikke andet så kommer den ud af samme familie, da korset lå i graven med Dronning Dagmar og hendes søster.

Dronning Dagmar

Dronning Dagmar folkets prinsesse

Dronning Dagmar er født ca. i året 1186 og døde d. 24/05-1213 og hun var Danmarks dronning i 7 år sammen med Valdemar Sejr.

Dronning Dagmar blev kun 26/27 år og døde i barselssengen, da hun skulle føde sit andet barn.

Faktisk er hendes oprindelige navn ikke Dagmar men Margrete, og hun kom fra Bøhmen, som i dag er en del af Tjekkiet.

Hun fik 2 børn med den danske konge. 

Sjovt nok, så var det faktisk svært, at finde et billede af den danske dronning.... Men her har jeg fundet en lille tegning, som hun måske har set ud.

Om ikke andet, så ved vi nu, at hun både var ung, smuk og en fantastisk kvinde.

Dagmarkors betydning

Korset hører til Danmarkshistorien, men du spørger sikkert dig selv, hvorfor lige et Dagmarkors og hvorfor hedder det sådan?

Dagmarkorset er også kendt som Dagmar-korset.

Dette kors er opkaldt efter dronning Dagmar af Danmark og har en dyb symbolsk betydning, der ofte er forbundet med religiøse ceremonier og traditioner.

I dansk kultur symboliserer Dagmarkorset kærlighed, tro og beskyttelse.

Det gives ofte som gave for at fejre særlige lejligheder som dåb, konfirmationer og bryllupper, som et symbol på håb og velsignelser har Dagmarkorset en særlig plads i mange danskeres hjerter.

Kunne det ikke lige så godt have heddet noget helt andet som: Ane, Marie eller Gitte?

Det kunne det vel, men nu hed hun altså Margreta, som blev til Dragimir og herefter til Dagmar, hvilket også er en skøn historie.

Og havde det været i dag, så havde vi måske grinet lidt af det, og tænkt, at hun havde været til numorolog og fået ændret sit navn til noget andet, og måske bedre.

Kirke Ringsted

Billedet er lånt af fotografen Bo Gabrielsen

Originale Dagmarkors udseende

Det originale Dagmarkors har et billede af Kristus på korset, hvor der øverst står “Jesus Kristus” med græske bogstaver, som vi i dag kalder Dagmarkors fadervor.

På bagsiden ser vi Jomfru Maria på højre side af Kristus, og Johannes Døberen på venstre side, og over og under Kristus ser vi to helgener, øverst Basilios og nederst Johannes med tilnavnet Gyldenmund på grund af hans veltalenhed.

Og nu da vi er ved historien om den fromme Dronning Dagmar, den unge kongebrud, der giftede sig med Valdemar Sejr i Lübeck og som døde ganske ung.

Dagmarkorset blev fundet i den meget smukke kirke, Sankt Bendts Kirke i Ringsted 1683 i et af de kongelige grave, hvor der den dag i dag også er mulighed for at se den første kopi af korset.

Som Frederik den 7. fik fremstillet i 1863 af det originale kors, og som prinsesse Alexandra bar under sin vielse den 10. marts samme år, hvor hun blev viet til Edward, Prinsen af Wales.

Dagmarkors

Ønsker du at følge Dagmarkorsets rejse?

Så er det jo oplagt, hvis du kommer til Ribe en dag, at se hendes statue på Riberhus Slotsbanke.

Eller tage et smut forbi København, hvor du kan se en montre med Dagmarkors på Nationalmuseet.

Hvor køber jeg Dagmarkors?

Skulle du være blevet så fascineret af disse fantastiske Dagmarkors, at du må eje et, så kig forbi på siden lige her.

Der er efterhånden rigtig mange udgaver af Dagmarkors, hvor de varierer i størrelsen, fra helt lille, til du kan få et der er meget stort, i mine øjne måske også lidt for stort.

Der er flere udgaver, når det kommer til bagsiden af korset, men forsiden er nærmest altid den sammen med Jesus, der hænger på korset.

På bagsiden kan der være de 5 helgener, eller fadervor skrevet med meget små bogstaver, eller der kan være en blank bagside, hvor der er mulighed for at få gravet et navn eller en lille tekst.

Dagmarkorset kommer selvfølgelig også i flere forskellige materialer som sølv, forgyldt sølv og i ægte guld, som enten kan være i 8 eller 14kt.

Har du svært ved at skulle tage et valg, så kan du altid kontakte os, og vi vil hjælpe med at guide dig gennem købsprocessen.

Dagmarkors

 

Del denne artikel